1029702.jpg

Halloween - tuo sokerihumalassa"Trick or Treatia" kirkuvien kakaroiden ja heitä kaitsevien rättiväsyneiden äitien kirottu juhla on nyt takana.Tikkarinkuvat silmissä päättäväisesti kerjuupaikalta toiselle juosseet keskenkasvuiset ihmisrääpäleet ovat tutkineet karkinmetsästysreissun tulokset. Muovipussit, kurpitsamuoviämpärit ja kangaskassit on kumottu tarkasteltaviksi, saalis on laskettu ja vertailtu sisarusten ja kavereiden kesken. Jossain alitajunnan pohjalla on ehkä kaikunut muistona eilisestä äidin kimakat komennushuudot: -sanoKIITOS!sanoKIITOS!sanoKIITOS! Kakaran oma ääni on käheänä jatkuvasta karkkiTAIkepponenKarkkiTAIkepponenKarkkiTAIkepponen ruinausfraasin hokemiseta.

Sarjakuvasankarit, eläinhahmot, enkelit, pirut, vampyyrit, noidat, keijut ja prinsessat muodostivat eilen kaduille mölyäviä barrikadeja, joissa oranssit kurpitsaämpärit kumahtelivat ja karkkipaperit rapisivat pimenevässä North Bergenin illassa. Ihmismuurissa kihistiin, aneltiin, kiljuttiin, halailtiin, suoristeltiin sekä oiottiin asuja, valokuvattiin ja puhuttiin kovaa ja paljon. Äidit ojensivat herranterttujaan ohimosuonet pullistellen. Puikkelehdin otusten ja olioiden välissä aina kotikorttelin baariin saakka. Kauhujen yön kunniaksi tilasin kuubalaisesta kapakasta lasillisen viiniä. Viinilasi vaihtui kevyesti drinkkiin. Baarin trubaduuri alkoi laulaa. Espanjaksi. Kepein tanssiaskelin hispanolaulaja hivuttautui pöytäni viereen. Siinä tuijottelivat hetken toisiaan pikkupojalta sillä hetkellä näyttänyt suomalaistyttö ja espanjalainen matadori. Matadori päästi ilmoille laulunluikautuksen syvältä kaikukoppansa pohjalta. Suomalainen silmäili kummastuneena espanjalaista riikinkukkoa kasvoillaan ääliömäinen virnistys. Mitä lie matadori laulanut ainakin se yllytti naapuripöydän geishan ja egyptiläisen lumoojattaren napakoihin aplodeihin.

Muutaman tunnin kuluttua North Bergenin tapahtumista istuin keltaisessa taksissa Manhattanilla Halloween-paraatiruuhkan jälkimainingeissa kuuntelemassa turbaanipäisen taksikuskin vieraskielistä puhelua. Haistelin taksin ummehtunutta ja eltaantunutta nahkaistuimiin pinttynyttä turistihikeä New Yorkin sykkeessä.

Aamulla heräsin pää kivistäen muistellen hymyssä suin erästäkin poskensa veriarvella koristanutta Amerikan setää, joka söi ketsuppia ranskalaisilla. Tai sitäkin itsensä siniseksi maalannutta yöryömijää, jolla oli hankaluuksia istua bussissa kumisen häntänsä vuoksi. Puhumattakaan tyypistä, jonka vyötäröltä kohosi strutsin pää ja alavartalo sekä ihmisjalat. Mies ratsasti urheasti strutsilla siitä huolimatta, että kävely jalat harottaen näytti erittäin vaivalloiselta ja epämukavalta. Suuri ryhmä juhlijoita oli puolestaan valinnut ulkoiluasuksi pelkät sukkahousut sekä lyhyen t-paidan. Voi, miten hurjaa on yhtenä päivänä vuodessa lähteä ulos kevyesti peittävissä deniereissä, yöpaidassa tai alusvaatteissa. Kyllähän se antaa villin vapautuneen tunteen, kun saa esitellä sukkahousujen verhoamaa takapuolta estottomasti muille kaduntallaajille. Kauhujen yön kruunasi sukkahousurock. Tänä aamuna napitettiin kauluspaidat ylimpään nappiin asti. Toimistolle palattiin tiukkailmeisinä Starbucksin höyryävä kahvimuki kädessä. Ai, mikä Halloween? Mitkä juhlat?     

 
1029694.jpg