North Bergenissä vietettiin tänään Kolumbus päivää. Bergenlinelle oli kokoontunut koko kulmakunnan latino- ja hispanoväestö (siltä se ainakin tuntui). Ihmiset olivat pukeutuneet kirkkaanvärisiin paraatiasuihin. Etelä-Amerikan valtioden liput heiluivat juhlijoiden käsissä rytmikkään rumpujumputuksen tahtiin. Jokainen paraatiin osallistunut joukkue piti juhlatunnelmaa yllä mitä omintakeisimmalla tavoilla tuottaa meteliä. Eräidenkin juhlamielisten miekkosten neonsinisten, skorpionikuvioisten, haalareiden pohjeosiin oli ommeltu valtavan kokoisia kulkusia. Muutama kärrynpyörä ja jalanheitto aktivoi jättikulkuset dominoefektimäiseen kilinäsarjaan. 

Latinot eivät ole luonnostaan maailman hiljaisin ja pidättyväisin ihmisryhmä. Paraatiin valmistauminen sai useankin juhliin kunnostautuneen latinotyypin nostamaan äänen voimakkuutensa huutotasolle. Silti ihmisäänet jäivät musiikkia täysillä huudattavien avoautojen ja pick-up ajoneuvojen möykän alle. Paraatirekkojen lavoilla keikisteli missinauhoin koristeltuja latinomaiden neitokaisia. Täpötäydellä kadulla krääsämyyjä työnteli myyntikärryjä eteenpäin hermojaan menettämättä. Myynnissä oli sombrerohattuja, helmikoruja, lippuja ja muuta todella värikästä tilpehööriä. Ilmassa oli karnevaalitunnelmaa.

Hassuna kontrastina juhlahumulle oli sheriffien kulkue. Sheriffit, tähtimerkit rinnuksissaan, asevyö lanteilla, mustat aurinkolasit silmillä johdattivat paraatia päättäväisesti eteenpäin vienosti kansalle hymyillen ja kevyesti vilkutellen, kuin tv-sarjojen lainvartijat ikään. Paikallisen radiokanavan paraatirekan perässä sipsutteli toimittajanaikkonen korkokengissään. Mikrofonin johtoa mukanaan kantaen kuin suomenpystykorva häntäänsä. Toimittajan perässä kulkenut henkilö jakoi radiokanavan kylttejä paraatia seuraaville eturivin tuijottajille. Pitihän kanavan saada mainosta, kun radiorekkaa seurasi tv-ryhmän auto, joka tallensi mainoskylttejä pitelevän North Bergeniläisyleisön.

Päivän saldo: yksi tukkeutunut korva, ei yhtään valokuvaa, yksi muovipussiin litistynyt kurpitsamuffinssi, monta huudettua: -MITÄ? EN KUULE MITÄÄN, huutoa.