250px-Ocelot.jpg

Viides kouluviikko on puolessa välissä. Viikkojen aikana olen oppinut, että equadorilaiset syövät marsuja, korealaisen perheen vanhin poika muuttaa saman katon alle vanhempiensa kanssa mentyään naimisiin ja että Oklahomassa myytiin ennen olutta vuorokauden ympäri, kunnes laki muuttui ja oluen myynti loppui kello kaksi yöllä. Tiedän senkin, että opettajan sisko on lesbo. Sisko on asunut yli 20 vuotta naisen kanssa. Olen myös saanut kuulla miten apteekista ostettavasta allergialääkkeestä ja liuotinaineesta valmistetaan huumetta ja että Seattlessa sataa aina. Lisäksi sain tietää, että Kolumbus oli huijari ja tuli Amerikkaan oopiumin perässä. Amerikan löysivät virallisesti viikingit. Historia on valloittajien kirjoittamaa, siksi se ei ole totuudenmukaista. Näin minulle on kerrottu. Myanmarissa munkit laitettiin vankilaan, koska he vaativat demokratiaa. Monipuolista, eikö vain?

Tänään oli lemmikkitarinoiden vuoro. Opettajalla oli muinoin Meksikosta hankittu villieläin oselotti (http://fi.wikipedia.org/wiki/Oselotti) lemmikkieläimenä. Vuosien kuluessa ja oselotin kasvaessa aikuismittaansa kaupunki sai vihiä laittomasta lemmikkieläimestä. Eläintarhapartio tuli hakemaan kissaeläimen telkien taakse ihmisten tökittäväksi ja  töllisteltäväksi. Arvatenkin maalaiselämään tottuneen eläimen päivät alkoivat olla luetut. Opettajan perhe siirtyi seuraavaksi kotieläimeksi sallittuun frettiin (http://fi.wikipedia.org/wiki/Fretti), vilkkaaseen ja seuralliseen hilleriin - onkaloista metsästäjään. Fretti sai elääkseen eläintarhattoman etelävaltiolaiselämän.

Jokaisella korealaisella luokkatoverilla on ollut jossain vaiheessa elämää lemmikkinä hamsteri - paksuposkinen ravinnon hamstraaja. Hamsterin ravinnonkeräys taipumuksesta tietämätön korealaisneito oli syöttänyt hamsteriaan hyvillä mielin lemmikin pohjattomasta ruokahalusta. Kuukausien kuluessa hamsteri oli kasvanut, kasvanut ja kasvanut, kunnes siitä oli tullut niin iso, että häkki oli käynyt liian ahtaaksi. Hamsteri ei jaksanut hypähtää senttiäkään entisellä ketteryydellä. Hamsteri ei itseasiassa enää juurikaan liikkunut. Tyttö säikähti paisunutta lemmikkiään ja päätti lopettaa sen ruokkimisen kokonaan. Söpö karvaturri oli muuttunut pelottavaksi mutanttimonsteriksi. Hamsterille ei totaalipaasto sopinut vaan yltäkylläiseen ravintoon tottunut eläin menetti henkensä. Korealaistyttö oli hämillään. Tänään luokka nauroi katketakseen tarinalle viattoman otuksen julmasta kohtalosta. Korealaisneito esitti hamsterin elämäntarinan lähes performanssin omaisesti korvaten sanavaraston niukkuuden paljon puhuvilla eleillä ja nenän nyrpistyksillä. Naurun pyrskähdyksistä vähitellen tointuva luokka kuitenkin tajusi tilanteen vakavuuden. Jokainen silmäpari pulpetin takaa kääntyi tuijottamaan korealaista kiduttajatarta silmiin ja kysyi yhteen ääneen: -Miksi et hyvä ihminen hankkinut isompaa häkkiä? Miksi lopetit ruokkimisen kokonaan? Miksi hamsterilla ei ollut juoksupyörää? MIKSI? 

Tänään minulle myös selvisi, että 19-vuotiaalla equadorilaistytöllä on ollut suhde 20 vuotta vanhempaan korealaismieheen. Mies oli tytön pomo. Opettajaa aihe sukupolvien välisestä kuilusta innoitti siinä määrin, että hän nousi tuoliltaan pystyyn niin vauhdikkaasti, että tuoli jäi kiikkumaan epätasapainoiseen tilaan kaatumisen ja pystyssä pysymisen välille. Haukkana 38-vuotias miesopettaja syöksähti equadorilaistytön viereen kuulemaan lisää yksityiskohtia ikäluokkien eroista. Luokan vanhin 39-vuotias Martha tokaisi pontevasti opettajalle: -Curiosity killed the cat. Kello pärähti soimaan tunnin päättymisen merkiksi. Hymähtelevä luokka rymisteli ulos luokasta North Bergenin armahtavaan auringonpaisteeseen.